Ett projekt, två vingårdar - och vilka viner! L´Olivera började som ett socialt projekt för att hjälpa utsatta. Med fötterna stadigt förankrade i det lokala gör man viner i världsklass. Viner som finns på tio Michelinrestauranger och många slow food-pang i Katalonien.
Valbona
Vallbona är ett böljande landskap bestånde av kullar och små dalgångar och strax norr om Barcelona. Man ser tydligt hur vattnet format landskapet på sin väg mot havet. Det är ett område med djupa jordar och kullar stödda av murar. Överallt ser man små stenhus som vittnar om det förflutna. De här stenmurarna är helt avgörande för att hålla jorden fuktig och för att använda vattnet effektivt i ett torrt odlingslandskap där vatten är en bristvara. Murarna är ett levande bevis på kunnande och hårt arbete hos de generationer som kallat det här området sitt hem tidigare. I Vallbona ligger också det äldsta Cistercianistiska klostret i Kalatonien. Cistercianorden grundades i Bourgougne och dedikerade sin tid åt att kombinera andliga utveckling med jordbruksarbete. Munkarna odlade vin förstås och vinmakaren Clara Griera för den traditionen vidare.
Vinfälten
Vinfälten sträcker ut sig på dalgångarna längs floden Corb, i Costers del Segre Designation of Origin. Från början har L´Olivera varit beslutna att odla gamla historiska druvor för att uttrycka sitt ursprung och sitt arv. Man skördar helt för hand mellan sena augusti och oktober. De olika fälten ger olika mognadstid vilket innebär att man kan skörda stegvis när druvorna är optimalt redo för skörd.
Komplex och elegant med en antydan till brioche, krämiga och rostade toner, i bakgrunden anisfrö och mogna vita frukter. Krämig och full munskänsla med bra syra som bibehåller fräschören. Tonerna av mogen frukt och torkad aprikos återkommer, med peppriga citrustoner och en lång eftersmak.
Fräsch och livlig, pepprig, subtil och delikat. En en elegant rosé på garnacha som växer på 600 meters höjd.
Halmgul färg. Komplex där man hittar stenfrukt som aprikos, apelsinpeel, spår av anisfrön och en antydan till jäst. I munnen är det en mogen Xarel-lo, med bra balans i syran. Frisk och intensiv med toner av anisfrö, med en oxidaton point i slutet av en lång eftersmak.
Vassgul och skimrande. Intensiv med dofter av vit frukt som påminner om päron. Subtil och elegant, toner av aromatiska växter och brioche är mest framträdande. Elegant och välbalanserad kropp, vita frukter. Bra syra och bra djup med en lång eftersmak.
Ljusgul färg med gyllene nyanser. Doften är intensiv och ihållande med toner av sirap i perfekt balans med rostat trä och inslag av brioche. I smaken intensivt kanderad frukt med en stark men elegant rostning. Ett rikligt, fylligt vin med en markant syra som ger ett fräscht och ihållande avslut.
Doft av vita blommor, päron, äpple, citrusinslag och inslag av fänkål. Munkänslan är frisk, de blommiga och vita frukttonerna återkommer, med en lång och ihållande eftersmak.
Intensiv doft av mogna mörka bär, plommon och hallon. Stor munkänsla där de mogna frukterna och bären återkommer i smaken. Lång avslutning.
Intensiv doft av vit frukt och tropisk frukt med toner av fänkål och rå mandel. En frisk munkänsla med bra kropp och lång eftersmak av rostade trätoner.