,
,
Halmgul färg. Komplex där man hittar stenfrukt som aprikos, apelsinpeel, spår av anisfrön och en antydan till jäst. I munnen är det en mogen Xarel-lo, med bra balans i syran. Frisk och intensiv med toner av anisfrö, med en oxidaton point i slutet av en lång eftersmak.
Funkar fantastiskt till nästan all seafood liksom till ljust kött.
En unik sak händer bara en gång, den är tillfällig och upprepar sig inte - och det är i denna förgänglighet som det sköna ligger. Vinmakaren Clara Grier släpper 600 flaskor av detta experiment och vi lyfter på hatten åt detta endruvesvin, ekologisk Xarel·lo med minimal intervention.
Druvorna krossas med fötterna. Där inleds spontanjäsningen. Jäsningen avslutas i vinkällaren, i ståltank utan temperaturkontroll och utan tillsatser.
Druvor från 550 meter höga Caxassa-fälten i Vallbona de les Monges. Kalkrik lerjord med varierande grad av stenighet och djup.