Gritelles | DO Montsant

Med fötterna djupt förankrade i historien skapas modern mineraldriven magi

På bästa läge mellan bergen Gritelles och Montsant skapar vinmakaren och biologen Xavier Estivill mineraldriven magi.

Sluttningarna mellan bergen Gritelles och Montsant är historisk mark. Här gick Romarnas handelsväg och här har man gjort vin i tusentals år. De skyddande bergen skapar också ett perfekt mikroklimat för att göra vin. Här driver Xavier Gritelles och sonen ett spännande livsprojekt som vi är glada att få vara en del av. Xaviers bakgrund som molekylärbiolog och sonens inom toppgastronomi kommer väl till pass. Man använder de bästa sluttningarna som består av lera, skiffer och kalksten. Familjen har också ett fält i Priorat som ligger nästgårds.  Vi tycker om den höga syran och mineraliteten och smakerna av platsen som Xavier är så duktig på att förmedla ut i vinet. Druvorna känner vi igen, Grenache Noir och Carignan har använts sedan urminnes tider och Macabeo åtminstone sedan 1500-talet, men uttrycket som Xaviers viner förmedlar är modernt och förbluffande bra.

Fem hektar

Viner från

Gritelles | DO Montsant

Rött vin
2021

MANOU | DO MONTSANT

På näsan dominerar framför allt toner av frukt, svart frukt och syrligt rött som hallon. I bakgrunden finns också de kryddiga tonerna av Carignan med en touch av medelhavsörter. När vinet öppnar sig framträder toner av mineralitet och lakrits. Grenache ger subtila toner av frukt och lite mer mogen, körsbär och plommon. Hittar du en doft av trä är det mycket väl integrerat och utvecklas över tid i glaset.

Rött vin
2018

MANOU GARNATXA | DO MONTSANT

Vitt vin
2022

VEDRENYES | DO MONTSANT

Vita blommiga toner tillsammans med inslag av anis och grönt äpple. Det finns en tydlig närvaro av mineral- och jordnära noter som visar den branta platsen som vinet kommer ifrån. Detta vin sticker ut för sin fräschör och syra som är närvarande och ganska markant. I glaset utvecklas aromer av geranium, en mer mogen och saftig frukt. Doft av undervegetation, torkade löv, aromer av nektarin och aprikos i glaset. God förmåga att åldras.

Rött vin
2018

SIURANA NEGRE | DO MONTSANT

Doft av mogen frukt, kryddor och medelhavsörter. Smak av jordgubbar, plommon, vinbär, björnbär och rosmarin. Lagras ca 12 månader på 300-liter och 225-liters ekfat med sin jästfällning och 24 månader på flaska.

Missa inga nya släpp

Gå med i Fem Hektar Vinklubb

Genom att klicka på "Gå med" bekräftar du att du godkänner våra användarvillkor.
Välkommen till klubben!
Oops! Something went wrong while submitting the form.